• uniekmaatwerkstaal

Hoogte balustrade vastgelegd in bouwbesluit

Bijgewerkt: feb 13

De hoogte van balustrades en hekwerken, welke regels gelden er?


Een balkon, raam, trap, galerij of hellingbaan moet altijd voldoende afgeschermd worden om ongelukken te voorkomen. Bijvoorbeeld met een afscheiding in de vorm van een balustrade of hek. De minimale hoogte van balustrade of balkon reling, is daarom wettelijk vastgelegd. Wij hebben de regels van het bouwbesluit balustrade voor u op een rij gezet. Betreft het een balkon of galerij en is het hoogteverschil met de begane grond:

Minder dan 1 meter? Dan is een afscheiding niet nodig.

Meer dan 1 meter en maximaal 13 meter? Dan is een afscheiding van minimaal 1 meter hoog vereist.

Meer dan 1 meter en maximaal 13 meter én betreft het een bijeenkomstfunctie? Bijvoorbeeld bij een theater of sporthal? Dan mag de afscheiding verlaagd worden tot minimaal 0,7 meter, mits de balustrade minimaal 0,4 meter breed is. Zodat men er alsnog niet gemakkelijk overheen valt.

Meer dan 13 meter? Dan heeft u een afscheiding nodig van minimaal 1,2 meter hoog.


De afstand tussen de spijlen van de balustrade

Ook voor de afstand tussen de spijlen van uw balustrade of hekwerk gelden regels. Deze ruimte mag niet te breed zijn. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat een kind er tussendoor kan vallen of zijn hoofd tussen de spijlen kan steken. Een balustrade bedoeld voor een woning, kinderopvang of basisschool mag daarom geen openingen tussen de spijlen hebben waar een bol tussen past met een doorsnede van meer dan 10 centimeter. Althans, dit geldt in ieder geval voor de eerste 70 centimeter hoogte van de balustrade. Daarboven geldt een maximale opening van 20 centimeter. De balustrade of het hekwerk mag daarnaast op enige afstand van de vloer geplaatst worden, maar dit mag nooit meer dan 5 centimeter bedragen.

5 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven

Vergelijk appels met appels

Zoveel aanbieders, zoveel prijzen. Naast de opbouw van de deur kan er ook nog verschil zitten in het gebruikte materiaal, de afwerking, de service en de kwaliteit van poedercoat. Een dubbele coating z

Ken de bouw van je stalen deur

Weet voor welke afwerking je kiest. Stalen deuren worden met de hand gemaakt. Er is geen standaard afwerking van een stalen deur. Iedere aanbieder heeft weer een ander ontwerp en afwerking. Zorg ervoo

Tip 2. Bepaal de soort stalen deur

In de basis zijn er drie soorten stalen deuren: de scharnierdeur, de taatsdeur en de schuifdeur. Het grootste verschil in deze soorten is de manier waarop de deur opent en sluit.